torsdag 16 oktober 2014

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins, Der Bokklubb, utrangerade böcker och Massolit

Idag gick jag till biblioteket för att låna Sputnik älskling av Haruki Murakami som jag säkert redan äger men inte hittar just nu när jag behöver den. Vi ska läsa den i Der Bokklubb som är den första bokcirkel jag är med i sedan den vi drog igång när Humanistiska föreningen i Lund somnade in i mitten av 80-talet.
I Der Bokklubb (namnet är inte så krystat som det kanske låter eftersom den är initierad av min tyska väninna) ska vi läsa sådant som är "något mystiskt, livligt, djupt existentiellt och gärna lidelsefullt".
Den här rikt illustrerade boken, inköpt på Pocket Shop i Frankfurt, ska bokklubbsvärdinnan få av mig 
Tänk att jag aldrig kan låta bli att även köpa böcker när jag är på bibliotek! Böcker är ju inte precis något jag lider brist på, men de utrangerade är ofta av hög kvalitet och kostar sällan mer än 10 kronor. Om jag inte var så glad över att fynda så skulle jag vara deppig över att kvalitetslitteratur slumpas bort. Svårt det där.
Vet ni att A.S. Byatt är syster till Margaret Drabble? Och de är fiender! Lars Jacobson uppskattar jag ofta mer i teorin än i praktiken eftersom min brist på tålamod tenderar att vinna över min nyfikenhet. 
Som förläggare har jag svårt att skriva om böcker jag läser eftersom det oftast rör sig om manus på böcker om jag eventuellt vill buda på. Idag läste jag dock i The Bookseller om boken de förutspår snart kommer att synas överallt, The Girl on a Train av Paula Hawkins. Artikelförfattaren kallar den för "the most impressive début thriller to cross my desk this month" och berättar om en intensiv budgivning mellan fyra brittiska förlag. I Sverige var det Massolit förlagsgrupp som köpte den och vi ger ut den på svenska i april.
Denna supersmarta och oförutsägbara thriller kommer på svenska i april under titeln Kvinnan på tåget.
På tal om Massolit så har jag fått massor av frågor om namnet och kan berätta att det är namnet på ett litterärt sällskap i Michail Bulgakovs roman Mästaren och Margarita. Ni som kollar in hashtaggen #massolit på Instagram har kanske märkt att vi samsas med kafé- och konsertbilder från Krakow och Budapest.
Massolit Books & Café, Krakow
Inom kort kommer jag att kunna berätta vilka böcker vi köpt före och efter Frankfurtmässan :)8 kommentarer:

 1. Jag har tips på bok till er bokklubb😉!

  SvaraRadera
 2. Vah!? Systrar och fiender!? Och förra veckan fick jag veta att Martina Monelius är dotter till Kristina Lugn. Känns som om jag är helt efter numera.

  SvaraRadera
 3. Nina, att Martina Montelius är dotter till Kristina Lugn tror jag rätt många vet. Men Drabble och Byatt är ju inte så kända här numera så att de är systrar och dessutom fiender är säkert inte allmänt känt utom i England förstås.

  SvaraRadera
 4. Jag skyller på min finländska bakgrund och på mitt ointresse för svenska kändisar, hehe. Blir väldigt nyfiken på fiendeskapet mellan systrarna, låter som en grund till en riktigt bra roman...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir också nyfiken på vad som driver systrarna. Här finns en av flera artiklar i ämnet: http://www.telegraph.co.uk/culture/books/8632911/Margaret-Drabble-Its-sad-but-our-feud-is-beyond-repair.html

   Radera
 5. bonusfakta: din kära ex-kollega aka undertecknad har besökt caféet både i krakow och i budapest. det var det inte många som visste va?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du? Det var inte illa! Inga egna fotografier därifrån?

   Radera

Design by BlogSpotDesign | Ngetik Dot Com