tisdag 19 mars 2013

Lite om tysk litteratursmak kontra svensk, del 2


Rysk klassiker på tyska, med svensk skådespelare på omslaget
Har nyligen varit i Frankfurt och Berlin igen och snappat upp ytterligare skillnader i tysk litteratursmak jämfört med svensk. Både där och här gillar vi klassiker men när jag berättar att vi svenskar gärna läser Buddenbrooks av Thomas Mann stirrar mina tyska kollegor helt oförstående på mig, den fick de nog av i skolan. Thomas Manns egen favoritbok Effi Briest av Theodore Fontane läser de dock mer än gärna, och den är inte så värst efterfrågad i Sverige.
Hanna Schygulla spelade Effi Briest i Fassbinderfilmen från 1974
Kurt Tucholsky är inte heller allmängods hos oss (trots att han flyttade till Sverige), men även han tillhör de klassiker man fortfarande gärna läser i Tyskland.
Tysk klassiker om svenskt slott
Die Wand (Väggen) av Marlen Haushofer fanns visserligen i butiken, men ingen kände egentligen till den. Inte för att den är så väldigt känd här heller, men jag har hört mycket gott om den och den är ju faktiskt skriven på tyska, nåja österrikiska.

När Maria Svelands Bitterfittan kom på tyska (Bitterfotze) ringde kollegorna från Berlin och sa att de inte kunde sälja en bok med en så hemsk titel. Det krävdes mycket övertalning innan de själva läste och förstod hur bra och viktig den är. Numera är Sveland känd och självklar även där och Häschen in der grube är mycket uppskattad.
Att springa på tyska
Den absurda och skruvade litteraturen verkar tilltala tyska läsare betydligt mer än svenska läsare. Matt Ruff, Jasper Fford, Alan Bradley och Josh Bazell hamnar på topplistorna i Tyskland, här är de inte ens i närheten.
Skjut apelsinen av Mikael Niemi, både svensk och skruvad
Sen tröttnade vi tillfälligt på böcker och krävde annan spis så kvällen tillbringades på Zum Gemalten Haus, vilket jag varmt rekommenderar om man vill gå till en genuin Frankfurterkrog. Tyskt gemyt på bästa sätt.
Jag åt Kartoffelsallat, Sauerkraut und Zwei Eier mit Grüner Sauce och så drack vi en stor kanna Apfelwein till. Es hat sehr gut geschmeckt!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Design by BlogSpotDesign | Ngetik Dot Com