tisdag 18 december 2012

Julklappsböcker 2012, Bokhoras podcast plus mera


Förra veckan var jag gäst i Bokhoras podcast och tipsade om julklappsböcker. Det var inte bara allmänna tips utan några läsare hade bett om specifika tips. Vill du inte lyssna igenom hela podcasten finns tipsen listade här. Sedan dess har jag förstås kommit på ännu fler bra julklappsböcker så här kommer ett gäng:

Evig natt av Michelle Paver passar utmärkt till alla som gillar arktiska äventyr. Underbara miljöskildringar, och mot slutet blir det skräck.

The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky (kommer snart som Wallflower i svensk pocket) är en brevroman om en ömhudad och mycket omtänksam pojke som inte är som andra. (Nyligen filmad med bland andra Emma Watson.)

Mannen från Albanien av Magnus Montelius. Mycket bra spionroman om vänstern på 70-talet. Gillade du Tinker, taylor, soldier, spy så är detta boken för dig. 

En god man av Ulf Lindström passar kräsna läsare som gillar t ex Kristian Lundberg. Väldigt bra språk, mycket oroande innehåll. Och så Gillian Flynn som är en stor favorit! Otroligt hög kvalitet på hennes hittills tre spänningsromaner. 

Här är mina favoritnoveller hittills från Novellix. (Förutom de här läser jag själv gärna noveller på mobilen via appen Dötid fast de blir ju svårare att ge bort i julklapp.)

Boomerang är välskriven och mestadels lättillgänglig om den ekonomiska krisen i Island, Grekland, Irland, (Tyskland) och USA. Möjligen drar Lewis för stora växlar på folksjälen men det gör å andra sidan boken ännu mer intressant.
All I want for Christmas is planekonomi av Sara Granér. Glittrande snygg, passar till alla!

Vill du inte ge bort en dansk bok så finns denna på svenska (Om det var krig i Norden) och ser då ut som ett svenskt pass. Ge bort den till någon som behöver inympas med humanism.
Korparna av Tomas Bannerhed är mag-ni-fik! Drillsnäppor och kornknarrar! En bondefar som blir allt underligare. En son som inte vill överta gården utan bara intresserar sig för fåglar. En alldeles underbar bok till den litteräre läsaren.

Before I go to sleep av S.J.Watson. Kvinna som förlorat minnet bor med en man som påstår sig vara hennes make, men hur ska hon kunna lita på att han verkligen är det? Bladvändarspänning med en riktigt bra twist mot slutet. (Finns inbunden på svenska.)

En hamsters dagbok. Edward 1990-1990 av Miriam Elia och Ezra Elia är en charmig och rolig liten presentbok om en cynisk hamster på spaning efter meningen med livet.

Den krympande hustrun + Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman är två skruvade, roliga, romantiska och tänkvärda kortromaner. Också nästan av presentbokskaraktär, dvs passar väldigt många.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar