söndag 11 augusti 2013

Jag ska anlägga en trädgård - behöver tips och råd!

Läget idag: En mycket ojämn gräsmatta, proppfull av ogräs och sorkhål, stenhård att gräva i, berg eller stora stenar sticker upp på flera ställen. Alltså vill jag hyvla av hela den nuvarande gräsmattan och höja och jämna till hela tomten med ny jord så det blir möjligt att gräva ner träd och buskar.
Jag har stora planer
Runt om tomten (som jag snart vill kunna kalla trädgård) på 1400 kvm är det mycket lummigt med bland annat oxel, syren, hägg, fläder, rönn, tall så det är själva gräsmattan + en 23 meter lång och knappt 1 meter bred slänt jag vill förfina.
Här syns slänten 
I ett sankt hörn funderar jag på att ha en Ornäsbjörk. Dessutom vill jag ha äpple, päron, plommon, körsbär (för blommorna) och bigarråer (för smaken). Måste jag ha flera träd av varje sort för att de ska bära frukt? Bör jag köpa familjeträd? Ingrid Marie är en favoritsort, vill gärna ha tips på andra goda sorter. Dessutom vill jag ha hallon, jordgubbar, rabarber, sockerärtor, morötter, lök, örter.
Vilken fantastisk förbättringspotential!
Jag bor i odlingszon 3 och vill ha växter som attraherar fjärilar, bin, humlor, svalor och sädesärlor. Tulpaner ger jag upp om eftersom rådjuren och jag samsas på den här ytan, men vill ha tips på andra lökväxter som funkar bra. Gärna en hel del vintergrönt eller sånt som iallafall är fint även på vintern.
En av mina enorma häggar på finsidan av tomten. Allt ser inte nattsvart ut alltså.
Under häggen växer inget gräs så där behöver jag bra marktäckare ca 4x3 meter. Behöver även förslag på marktäckare i slänten, mellan blommorna, för att förhindra ogräs.

Under den stora gamla oxeln är gräsmattan proppfull av förgätmigej. De vill jag gärna ha kvar förstås.
Vill ha två tre rätt stora rundlar med blommor och grönt blandat. Höga och låga nivåer, olika texturer. Mina favoritblommor är ranunkel, pion, akleja, stockros, vallmo, stjärnflocka, julros, balsamin, luktärt, alunrot, ros, anemon, jättedaggkåpa

Min stjärnflocka, vansinnigt vacker!


De här två pionsorterna har jag redan. Har dessutom köpt två purpurröda Sword dance och en ljusros Pink dawn som ska planteras.
Ska får hjälp med detta inom någon vecka så behöver verkligen alla goda tips och råd jag kan få. Kan jag exempelvis lämna områden oplanterade och ta itu med dem i vår, eller har ogräset tagit över då? Finns det sånt som är rent olämpligt att plantera så här sent på sommaren?
Förutom rådjur har jag gott om fasaner och harar, men skulle verkligen behöva några igelkottar. Hur gör jag för att få dem att trivas här? Och så har jag en kattuggleholk uppsatt enligt konstens alla regler men ugglorna har ratat den i fyra år nu. Vad göra?

Avslutar med en uppmuntrande sång till mig och min medhjälpare och håller tummarna för att väder och vind samarbetar med oss.

Vi får en till, en gammal discodänga, så det blir fart på oss.

Nu har jag fått fler bra tips som jag lägger upp här ifall någon annan har nytta av dem. Pontus skrev så här:
Många fina ideer men mycket, mycket, mycket som skall göras på en gång verkar det som. Det viktigaste är först att börja med former i din trädgård = grunden. Här finns inga genvägar så sätt dig ner med penna och papper och rita och måla. Du har tänkt till vad du vill ha in för växter i din trädgård och det är bra men kom ihåg att det är trevligt med en avlösande blomning i rabatterna så försök titta på när växterna är finast eller när blommorna blommar. 
Du pratar om att du vill ha fjärillar och humlor i din trädgård, tips är Syrenbudleja och blå bolltistel samt kransveronika och lavendel. Om du tycker om Pioner så föreslås dillpion och buskpion samt svavelpion, ja och något som doftar gott i pionform. Fruktträd är trevligt och äpplen behöver i regel inga pollineringskompisträd men det gör Päron. Fundera på Persika, det finns en sort som klarar vårt klimat som heter Frost. 
Du skriver att du vill ha köksland och odla grönsaker men med alla rådjur och andra djurgäster i din trädgård blir det nog omöjligt om du inte hägnar in med något snyggt staket eller gör en flätad pilhäck. Igelkottar tycker om rishögar vid komposten eller så kan du snickra ett igelkottbo och lägga ris uppepå. 

Det där med avlösande blomning i rabatterna är något jag behöver sätta mig in mer i. Kökslandet tror jag att jag struntar i och fortsätter istället ha mina kryddörter i en balkonglåda uppe på altanen.

Har fått många förslag på marktäckare, men svårt att hitta en riktigt bra. Exempelvis myskmadra är populär och bra på att utmana kirskålen, men den har ett jävulusiskt rotsystem som gör att många ändå avråder.
Revsugan är röd och fin men sprider sig lite för ohämmat tycker vissa.

Och så här säger Lena om kökslandet: Hållbart tips: anlägg köksträdgård, placera den supersoligt och strax utanför huset, Absolut inte längst bort.

Pia kommenterar klokt: Om du förbereder och vet hur du vill ha bäddarna kan du ägna hela vintern åt att kreera fina blomkombinationer och plantera i vår. Någon del kan du behålla lite magrare och plantera gullvivor, scilla och andra fina vårblommor. Blommorna du vill ha låter fina kolla hur soligt, näringskrävande de är. Pioner är fina att ha som rundlar i gräsmattan. Träd kan jag inte så mycket om, men grundtanken kan vara att se dem som tak i trädgården, buskar som väggar etc. Alltid fint att dela in trädgården i olika rum. Det gör också att du jobbar med mindre delar i taget så det inte känns så stort. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Design by BlogSpotDesign | Ngetik Dot Com