tisdag 22 oktober 2013

Halvblodsblues av Esi Edugyan och Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson

Perfekt omslag, av Sara R. Acedo
Halvblodsblues handlar om ett jazzband i Berlin 1939, om musikalitet, manlig vänskap, rivalitet. Stora känslor, återhållsamt skildrade. Magnifika miljöskildringar från jazzklubbar - den perfekta julklappen till varje jazzälskare.
Berättare är Sid, bandets musikaliskt svagaste länk. Osäker på det mesta beskriver han några av bandets fans, Hamburgs swingjugend, så här:
rika rosenkindade spolingar /.../ (med) så mycket fett i sitt långa hår att det räckte att steka en gris i det.
Inte ens stuffa kunde dom, slängde med armarna, alla samtidigt, som ett djur med hundra ben. Kastade med håret eller viftade med sina homburghattar eller hopfällda paraplyer. Jag visste att dom gillade oss, blev nerslagna på gatorna för att dom gjorde det. Och fan, jag ville gilla dom. Men gjorde det aldrig.
Sid, Chip och bandets geni, den unge svarte tysken Hieronymus Falk, drabbas hårt av nazismen men lyckas ta sig till Louis Armstrong i Paris, en stad där Josephine Baker fortfarande "svassar runt på stan med dom där löjliga svanarna och leoparderna och gud vet vad mer i släptåg."
Josephine Baker gillade exotiska djur
Något med stämningen och tonen i den här jazzromanen fick mig att tänka på Christoffer Carlssons, Den osynlige mannen från Salem, en noir-deckare med mystisk stämning, ibland som att en skön dimma ligger över texten. Utspelas i nutid med återblickar till ungdomen med viktiga vänskapsband från uppväxten i förorten. Visst, det är en spänningsroman, men jag hoppas att många andra läsare hittar den, framförallt de som ställer krav på mer än bara en rafflande historia. Jag kommer faktiskt att tänka på Klas Östergren.
Rekommenderas!0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Design by BlogSpotDesign | Ngetik Dot Com