söndag 2 mars 2014

Gil Scott-Heron. Pam Grier. Sly Stone. Angela Davis. Michael Jackson. Stevie Wonder. Diana Ross. Marvin Gaye. Skönhetsideal, antirasism, boktips & musiktips

Här är mitt skönhetsideal. Om jag själv motsvarade det skulle jag utsättas för rasism.
Omslaget på boken jag läser just nu, Komma och gå av Taiye Selasi
Michael Jackson
Pam Grier (otroligt lik Pharrell Williams!)
Sly Stone
Stevie Wonder

Gil Scott-Heron
Jag såg alla amerikanska tv-serier som Svt sände på sjuttitalet och tog stort intryck av medborgarrättsrörelsen, av mordet på Martin Luther King och av musiken som flödade ut från Motown. 

Diana Ross
Marvin Gaye

Angela Davis

Läste nyss en mycket välskriven bok som fick mig att se vardagsrasismen ännu tydligare än tidigare. Här är jag nu av Karen Campbell handlar om Abdi, en svårt traumatiserad flykting från Somalia. Hans försök att förstå det samhälle han hamnat i är en verklig ögonöppnare, likaså hur människor väljer att behandla honom, en del hjälpsamt, andra hatiskt.
Rekommenderas!
Förstår inte rasisternas bevekelsegrunder och inser samtidigt att ett sånt här inlägg i sig kan uppfattas som rasistiskt, som en välmenande klapp på huvudet. Det var bokomslaget överst som slungade mig tillbaka till min tonårstid och blev en anledning att samla snygga bilder på mina favoritartister/förebilder. Först när jag skrev att det var mitt skönhetsideal insåg jag vad det skulle innebära om jag själv såg ut så...

När jag var påklädare på Operan minns jag att en operasångare sa att rasismen inte kommer att ha en chans. (Detta var när Ny Demokrati och Lasermannen härjade så egentligen verkade läget nattsvart.) Hans fem barn umgicks helt självklart med sina klasskamrater från alla möjliga delar av världen, aldrig att de skulle bli rasister. Och ju fler invandrare Sverige tagit emot desto mindre rasistiska har vi faktiskt blivit. Rasisterna kommer att förlora. Invandringen har trots kostnader och bidrag som behöver utgå till flyktingar ändå bidragit med mer pengar till Sverige än den kostat oss.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Design by BlogSpotDesign | Ngetik Dot Com