måndag 1 oktober 2012

Lars Kepler - innan Lars Kepler

Stjärneborg av Alexandra Coelho Ahndoril fick 2004 års Katapultpris och är en av mina favoritromaner. Den handlar om Tycho Brahe, astronom och bondeplågare. Bondeplågare av astronomiska mått! 20 år efter hans död fanns inte ett spår kvar av hans boställe på Ven, bönderna hade jämnat allt med marken.

Egentligen är det Tychos fru Kristin som är huvudperson i romanen som påminner mig om den fina Girl with a pearl earring av Tracy Chevalier i tonen. Kristin tuggar kat. Nej det gör hon förstås inte, men något tuggar hon. Kåda? Så intimt beskrivs allt att man tror man är med på plats. Det är så länge sedan jag läste boken så länkar till Annika Koldenius vars litteratursmak ofta liknar min.


Alexander Ahndoril har jag ännu inte läst, annat är som ena halvan i Lars Kepler, men äger en väldigt snygg bok av honom, Den magiska disciplinen. Ser ni hur lika de här omslagen är? Lika som bär. Den ena utgiven av Bonniers, den andra av Norstedts.


När jag hörde att författarparet brukar se massor av amerikansk thriller och att inspirationen kommer därifrån förstodjag varför jag gillar deras böcker så mycket. Vill fortfarande ha fler bra thrillertips förresten. 
(Länkar till ett tidigare inlägg om pseudonymer där halva texten handlar om Lars Kepler.)

2 kommentarer:

 1. Jag trodde jag skulle hata "Regissören" men läste den pga hypen som var då. Och jag tyckte den var väldigt fin minns jag. Jag bloggade inte då så jag har inte supertydliga minnen. Men har en så avog inställning innan och sen gillar så måste den ju ha någon sorts kvalitet tänker jag.

  Jag tycker inte man behöver gillar Bergman heller för att läsa. Sjukt sugen på "Diplomaten" också.

  Bonusfakta på ämnet "Bia ligger exakt rätt i tiden": I senaste podcasten med Filip och Fredrik så pratade de just om hur sammansmälta de tycker att paret Ahndoril verkar vara och konstaterar att de har en "swingersaura" baserat på Filips kompis som hävdar att det bara är swingers som är lyckliga.

  SvaraRadera
 2. det är ett riktigt bra betyg, att vara avogt inställd och ändå komma att gilla boken. äger "regissören" men fått för mig att jag ska se filmen det handlar om först.
  och tack för beröm! du fick mig att inse att jag måste länka till äldre inlägg om the keplers.

  SvaraRadera