tisdag 31 juli 2012

Boktips till alla fruktkakor som ska på Stockholm Pride

Vanligtvis ogillar jag att dela in tips i manligt/kvinnligt men här behövs det åtminstone delvis. Börjar med tjejerna:

Stål av Silvia Avallone handlar om 13-åriga Anna och Francesca som drar till sig allas blickar men som kanske föredrar varandras sällskap. De lever i det kvinnofientliga Berlusconi-landet där kvinnors status hänger ihop med deras eventuella skönhet och båda drömmer om ett annat liv. Mycket välskriven och ofta obehaglig.

Route 66 går till Trollhättan av Bodil Sjöström. Lena och hennes fru Maggan bilar runt i USA och träffar många intressanta människor, men ansvaret för en förälder som fått Alzheimers påverkar dem mycket. Bra bok!

Det dolda rummet av Louise Welsh är en smart, annorlunda och egensinnig roman som nog kan tilltala båda könen. Utspelas i Skottland men får mig att tänka på både Sarah Waters och Dickens. Minns ärligt talat inte om det finns något riktigt gaymotiv i den, men den är så bra att jag måste ta med den ändå. Kan bli svår att få tag i, men testa bibliotek eller antikvariat.

Luder av Helen Walsh är mycket snuskig, mycket smart, ibland rentav genialisk. Passar verkligen inte alla, varning utfärdas! :) Förresten kan den också bli svår att få tag i.


Rupert Everett är nog mest känd som smörfager skådespelare men jag tycker att han borde lägga mer energi på att skriva böcker istället, för det gör han väldigt bra! Red carpets and other banana skins är nämligen en välformulerad, rolig och skvallrig berättelse om hans liv i rampljuset. Everett är en totalt ohämmad överklassyngling i medelåldern med en fantastisk förmåga att befinna sig i världshändelsernas centrum vid flera tillfällen. För hans del har det ändå mest handlat om party, party och han älskar att hänga med sin stora idol Madonna och andra kändisar. (Han skulle passa perfekt som Lucifer Box i en eventuell filmatisering av Mark Gattis böcker.)

Rikard Wolffs självbiografi Rikitikitavi, med undertiteln Ett folkhem, är så bra. Spring och köp! Det har känts som en lyx att få läsa om Rikard Wolffs liv, om uppväxten, ångestattackerna, beskrivningarna av föräldrarna och de fina microporträtt av exempelvis Mona Sahlin och Viveka Sehldahl. Han är kritisk mot Dramaten men hyllar Colin Nutley och Helena Bergström. Ger intryck av att ha varit fullständigt ärlig och uppriktig.
Den inbundna boken jag fotat är fantastiskt snygg i soft touch-omslag (känns lite oljigt, nästan som en blandning av gummi och sammet), med rödkantade sidor och en cd finns bifogad. Men även pocketutgåvan som finns ute nu är snygg ifall du har andra prioriterade utgifter under Priden.

Ett par ganska tunna men väldigt bra böcker om killpar är Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats av Eli Levén och Isak & Billy av Kristoffer Folkhammar. De är sinsemellan väldigt olika men båda är mycket bra.

Slutligen länkar jag till mitt blogginlägg inför Stockholm Pride 2011 där jag tipsade om 18 pocketböcker och så får ni några alternativ till schlagermusiken som brukar dominera Priden. Gammeldisco!


Oh, I could have danced all night ... men nu får det räcka för den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar