lördag 1 september 2012

När jag intervjuade Jonas Gardell

Nu har jag läst Rikard Wolffs Rikitikitavi och Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. Det var som att öppna en dammlucka, minnen från förr bara forsar fram. Liksom Rasmus i Gardells bok flyttade jag på 80-talet till Stockholm från en liten ort i Värmland och sprang på Klubb Timmy, Confetti, Make Up och vad nu alla klubbarna hette. Man behöver påminnas om den tiden, ibland får jag svårt att andas. Jag trodde under en period att de flesta av mina vänner skulle dö, umgicks ju mest med killar.
När jag fyllde 28 hade vi en jättestor fest, lika stor som mitt hår, och flera av de som var med då är nu döda, en kille mördades utanför sin port.

Ungefär vid den här tiden intervjuade jag Jonas Gardell för Reporter (föregångare till QX). Tog med mig kompisen Punk-Mija som fotograf och så åkte vi till Jonas som för dagen satt barnvakt (åt en syster?). Minns inte så många detaljer, men sparade iallafall artikeln. Man kan säga att jag inte skrev lika enkelt då som jag gör nu, fast jag hade ju också tillbringat ett par år i Lund och lärt mig det akademiska tilltalet.

Jonas var så snygg! Inte på ett vanligt bildskönt vis utan betydligt mer intressant, känslig och intelligent, mycket fina ögon. Han liknade egentligen en ung Göran Tunström väldigt mycket.

En av mina yngsta vänner dog i aids. Han trodde att han smittades i Amsterdam. Många år efter hans död hittade jag några vykort från honom, ett av dem från resan till Amsterdam, där han berättar att han träffat en kille. Det låter nog som hämtat ur en bok men så var det och jag kan inte beskriva hur det kändes. Som ett riktigt sjukt spratt kanske? 

En tredje bok som behandlar ämnet, om än inte tiden, är Mitt positiva liv av Andreas Lundstedts. Den har jag ännu inte läst, men ska snart gå på releasefesten. Det som återstår är kanske att rota fram gamla dagböcker från den tiden, men det måste vänta.


6 kommentarer:

 1. Intressant inlägg! Vad tyckte du om Wolffs bok?
  /Fanny

  PS. Imponerande hårvolym! DS.

  SvaraRadera
 2. tack fanny! jag tyckte otroligt mycket om wolffs bok. har du läst den? jag bloggade om den tidigare i sommar. (inlägget heter fruktkakor eller något sådant.)

  SvaraRadera
 3. Nej jag har inte det - än. Såg den för första gången bara häromdagen. Men ska kolla in ditt inlägg och den lär sannolikt hamna på Att-läsa-listan.

  SvaraRadera
 4. Minns väl den dan du & Mija for iväg för intervju med Jonas Gardell.Visste inte så mycket om honom då förutom att han va annorlunda & skiljde sig från mängden..Iallafall vad det gällde att våga tala ut & i klarspråk.. Ödmjuk & vass i sina repliker..Jag va mäkta imponerad av både Dig & Jonas för att ni är än idag Världens finaste människor. Ni bidrar till en mycket bättre hjärtligare fredligare värld. Ni sprider glädje som är bra mycke större än va ditt hår va då.. Ni är ett gott föredöme och inte bara för gay världen. Stort Tack för att du är du Bia & Stort Tack Jonas för att du är du.. Ni förgyller min & otalet andras tillvaro med enorm glädje.. X-et Lee Roberts

  SvaraRadera
 5. PS Mats Frejdenfeldt & Vikki i bakgrunden på fotot ..Woow & 10 points för din fina frissa..
  Fram me kammen toupera & spraya <3

  SvaraRadera
 6. puss&kram till dig ex:et och jättetack för fina ord!

  SvaraRadera