söndag 19 augusti 2012

En kyrkstöt, Selma Lagerlöf samt fotografi på förebilden till Kejsarn av Portugallien

Fryksdalen i Värmland, så storslaget och vackert. När jag var hemma i byn i somras hade ett uthus på gården där mamma växte upp fått ett nytt tak, det lyste nytt lång väg. För länge sen bodde drängar och pigor i det uthuset. Låter inte klokt egentligen. Har hört sägas att mamma till Stöten föddes i det uthuset. Jag minns honom själv från förr, fast då var han sen länge pensionerad från kyrkstötsysslan som innebar att han gick omkring med en käpp och stötte till menigheten om de höll på att somna i kyrkbänkarna.
Till gården hör ett mer än 200 år gammalt gårdsarkiv med bouppteckningar, testamenten, arvskiften osv. (Bland annat testamentet där min morfars morfars morfar, Erik Ingemarsson, skrev att enda dottern skulle ärva lika som sina bröder. Det tyckte inte bröderna som bestred testamentet.) Lagman Jan Sandelin (se nedan) förmodas förresten vara förebilden till Majoren på Ekeby i Gösta Berlings saga. Selma Lagerlöf själv växte upp på Mårbacka, 7 km norrut. Och på Östra Ämterviks kyrkogård sticker morfars och mormors familjegrav upp närmast bakom Selma Lagerlöfs mer grandiosa monument. Utsikten över Fryken är absolut hänförande, det finns inget annat ord. 

I närheten av Selma Lagerlöfs grav finns numera Jan i Skrolyckas (dvs Kejsarn av Portugallien) grav utmärkt med ett enkelt träkors. Här är det enda foto jag känner till av de som var förebilder till Selma Lagerlöfs fantastiska roman. 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Design by BlogSpotDesign | Ngetik Dot Com